NM Runde 1

 

Dagens øyeblikk: DRESSOPPGJØRET

IM Sebastian Mihajlov - GM Jon Ludvig Hammer
1/2 - 1/2

Partiet har gått sin gang, og Jon Ludvig "Ludde" Hammer er favoritten som presser for seier, men stortalentet Sebatstian "Sebs" Mihajlov er rett og slett alt for vanskelig og slå, og til tross for at remisen lenge har vært klart fortsetter Ludde presset.

Ludde har akkurat spilt g4 og plukker raskt opp dronningen fra siden med en soleklar selvtillit. Sebs tenker ned til 8 sekunder på klokken, og finner Th5! Kort etter plasserte Ludde dronningen ned igjen med et oppgitt blikk!
Partiet ble remis kort tid etter.

206889347_1010928196381885_110209548451857330_n.jpg
 

DAGENS PARTI!
GM Urkedal, Frode Olav Olsen 2566 - IM Kaasen, Tor Fredrik 2383

0-1

Partiet startet med engelsk åpning. Partiet ble tidlig ukjent mark. Allerede etter 6 trekk hadde spillerne en stilling som aldri har hvert spilt før. Første del gikk likevel ganske rolig for seg. Etter at begge spillerne var ferdig med utviklingen minnet stillingen mest om en lukket spansk stilling men med omvendte farger. Videre i midtspillet så det ut til at det var stormesteren som gjorde mest progress og fikk etter hvert kontroll over mer og mer av brettet mens sort så ut til å slite med å finne noe konstruktivt å bruke brikkene til.Det ble litt mer dramatikk når hvit i trekk 33 ofret en bonde med f6!? Dette offeret burde nok ikke blitt akseptert. Isteden burde svart forsøkt 33...g6 selv om dette ikke er et trekk man ønsker å gjøre, men svart har mange muligheter for å hente denne bonden på annet vis. Sh7, Ld8 og De6 står for tur. Få trekk senere har hvit fått mange brikker med i angrep og svart ser ut til å være fortapt. Spesielt løperen på d5 ble veldig dominerende. Kaasen lurer inn litt brikker i den hvite stillingen med håp om å skape svindelsjanser selv om det ikke SER UT til å gi mye håp. I trekk 38 hadde hvit muligheten for å plukke opp tungt materiell med Sb6 som gafler Dd7 og Ta8. Det er uklart hvorfor dette ikke ble spilt. Kanskje 39...Txa2 40.Sxd7 Txf2 så skummelt ut? Men hvit kan rolig trekke løperen tilbake til g2 med forholdsvis lett vinst. Så skjer det! Kaasen har fått mange brikker til å samarbeide og da dukker det plutselig opp taktikk. I trekk 41! (dårlig tidspunkt å bukke på) spiller Frode Dxf4 og etter Txe3! (vitkig å beholde springeren på f5) med poenget fxe3 Lg3+! som vinner droinningen. Stillingen er fortsatt uklar og veldig skarp. Begge spillere gjør flere feil men ta i betraktning at det er sent i partiet og vanskelig og lange computer varianter er det ikke lett. I trekk 46 skjer det; Frode flytter damen fra kongefløyen (hvor svart har mange brikker) og over på droningfløyen. En litt uforståelig avgjørelse og kanskje et tegn på at det ofte er litt vanskelig å hente seg inn psykisk etter å ha fått et slag i trynet når man sto til klar vinst. Etter Ld4! slipper ikke damen tilbake til kongen sin og eneste svart trengte å gjøre var å sende de resterende styrkene mot den hvite kongen. Ikke noen ideell start for en av favorittene å ryke med hvit i første runde.